Atherton: Kalarama Stree, Tinaroo

by John Mongard Landscape Architects

Tinaroo's Kalarama Street foreshore will be transformed into a pleasant informal & well maintained parkland serving the recreational needs of the local community. To achieve this intent, the Kalarama Street Masterplan has addressed the following objectives consistent with the earlier Tinaroo Village Community Plan:

  • To maintain existing village character (open grassy drains - no kerb and channel, no concrete footpaths, and minimal infrastructure).
  • To provide for improved car and coach parking facilities.
  • To provide for picnicking by creating new amenities.
  • To adopt an ecological approach to stormwater management.
  • To encourage wildlife and bird movement (wildlife corridors) through bushland plantings.

The masterplan was motivated by Council's wish to negotiate with the department of Natural Resources in relation to taking control of management of the parkland and to improve the standard of maintenance. In addition, the developer of the Tinaroo Lakes Motel site is interested in finalising plans for undertaking the streetscaping works around the frontage of his site and must make a contribution to stormwater and streetscape works.

The design concept for the masterplan is simple but effective. A key feature is the traffic calming of the existing 2-way u-shaped Palm Street. The section running parallel to the foreshore (north-east southwest) will be reshaped and made one-way traffic. This will facilitate traffic calming, and enhance the parkland character. Avenue trees will be planted to provide shade for pedestrians. Visually dominating power poles will be substituted with underground powerlines. Damaged areas of roadway will be patched. Turfed parking bays, with timber sleeper edges, will define parking areas. Granite boulders will prevent access of vehicles onto parkland. Larger bays will accommodate caravans and boat trailers.

An ecologically sustainable drainage swale system will be implemented to capture and direct stormwater for use in gardens/drainage basins. Swales will have a creek bed character using river stones and native water tolerant plant species. All drainage mounds and edges will be planted with endemic species such as Lomandra and Dianella. Excess bitumen from road cutting will be recycled for use as fill in new garden areas. Timber bridges will be utilised to minimise disruption to this system, which also serves as a wildlife corridor.

Improved amenities will encourage greater usage of the parkland by local people. These will include: picnic sets and shelters; BBQs; lighting for night time usage; a viewing deck, to appreciate the panorama; and shade trees and lawns for recreation. The informal foreshore walking tracks will also be upgraded as a gravel surface trail and eroded areas will be repaired.

Consultation to Date

The plan was presented to a gathering of 20-30 local residents on XX##$?? by Greg Ovenden, Shire Planner and John Mongard, Consultant Landscape Architect.

At this meeting residents approved of the plan with the exception of closing off Palm Street, In line with this, the plan has been modified according to residents agreement by making Palm Street a one-way slow zone. Boulders have been added to prevent vehicles from accessing parkland except for at the nominated location, where local people access the lake with their boats / vehicles.

For Further Information Contact:
John Mongard Landscape Architects
mail@mongard.com.au
Ph: (07) 3844 1932
Fax: (07) 3844 3250